IKT eszközök

Esélyegyenlőséget szolgáló IKT eszköz

Beszélő mosógép

A debütálásról beszámoló cikk 2003-s:

http://www.origo.hu/techbazis/hightech/20030313beszelo.html

A Hermine névre keresztelt eszköz „A készülék olyan hangparancsokat is képes értelmezni, mint például az “előmosás”, a “60 fokon végezd a mosást”, vagy a “várj fél órát a mosás kezdete előtt”.Több száz német szót felismerésére képes„Tulajdonosa megmondhatja például Herminének, hogy milyen típusú ruhadarabokat kíván mosni vagy milyen típusú tisztítást szeretne.”

Kíváncsi voltam más nyelven is létezik-e ilyen eszköz, és azt találtam hogy már egy évvel korábban Indiában árultak beszélő mósógépet, melynek ára olcsóbb, mint egy hagyományos magyar mosógépé!

http://aktiv.origo.hu/tudomany/technika/20020409itta.html

„A mosómasina meleg, női hangon “végigdirigálja” a mosás egész folyamatát. Egyebek közt figyelmezteti gazdasszonyát, hogy ne felejtsen el mosóport szórni a megfelelő rekeszbe, gondosan zárja le a dob fedelét, végül pedig közli, hogy most már lazíthat. 

A beszélő mosógép Indiában debütál, és azért ott, mert egy fogyasztói felmérés kiderítette, hogy az indiaiak ilyesmire vágynak. A számítógépesített mosógép automatikusan érzékeli, hogy mekkora a belé helyezett szennyes súlya – ha túlzottnak találja, tiltakozik -, kiválasztja a mosnivaló számára optimális programot, a kívánt vízmennyiséget, az időtartamot.

Ami beszédtudását illeti, a gép kétnyelvű: angolul és hindiül egyaránt jól beszél. Akcentusa középosztálybeli. Ára 18 ezer rúpia – 374 dollár -, és áprilisban már kapható lesz, de csakis Indiában.

A gyártó egyelőre nem tervezi, hogy más országokban is forgalomba hozza a Washy Talkyt.”

A magyar megvalósítások keresése során eléggé megdöbbentem. A társtanszékünk Szegedről pályázatot adott be a könyvtár olyan átalakítására, melynek egyik terme beszélő eszközöknek adna otthont.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kutyufarm_es_beszelo_mosogep_az_agoraban/2253033/?utm_source=rssfeed

„Az épület egyik részében intelligens mintaotthon lesz. – Olyan technológia kap itt helyet, amely otthonunkat rugalmasabbá, szerethetőbbé teszi. Ha például hazafelé tartunk, beállíthatjuk a kávéfőzőnket, így mire a konyhába érünk, lefő a kávé – magyarázza Z. Karvalics László. Kiállítanak intelligens hűtőt, beszélő-gondolkodó mosógépet is.”

Viszont a 2011-a hír az Informatorium terveit mutatja be, de tudomásom szerint nem nyert a pályázat ennek megépítésére.

Konkrétan magyar nyelven beszélő mosógépet nem sikerült találnom, csak egy szoftvert, ami magyarul beszélővé alakít át elektronikai termékeket. Többek közt mosógépet, amit a szerzője „Mosómasának” nevezett el.

http://www.codexonline.hu/CodeX11/14.pdf

A működés lényege: „Egy mosógéprõl van szó, mely a számítógépünkhöz kapcsolható. A mellékelt program elindítása utánazonban megszólal;”

A tanulság számomra, hogy lehet hogy a gyártóknak nem éri meg magyar nyelvre fejleszteni eszközöket, de a fejlődés az ötletek rohamosan fejlődnek, és találhatunk megoldást magyar nyelv esetén is.